Főoldal

Szombattól Ifjúsági Vízilabda világbajnokság

Szombaton kezdődik és jövő vasárnapig tart a IV. ifjúsági vízilabda-világbajnokság, melynek a vasi megyeszékhely ad otthont.

Szombattól Ifjúsági Vízilabda világbajnokság

Húsz csapat részvételével augusztus 11-én, szombaton kezdődik és 19-én, vasárnap ér véget Szombathelyen az IV. ifjúsági vízilabda-világbajnokság. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Kalmár Attila, az eseményt rendező Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Jerse András rendezvényigazgató vett részt.

Dr. Puskás Tivadar elmondta:  az utóbbi évtizedben egészen magas szintre jutottak Szombathelyen a vízisportok, így – az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesületnek köszönhetően  – a vízilabda is. A világbajnokság kapcsán hangsúlyozta: mivel fiatal, maximum 18 éves vízilabdázók alkotják a csapatokat, közülük kerülnek ki a jövő Európa-, világ- és olimpiai bajnokai. A polgármester hangsúlyozta: örül a rendezvénynek, mely messze viheti Szombathely jó hírét és felhívja a figyelmet arra, hogy a megyeszékhelyen milyen pezsgő a sportélet. „Hajrá, magyarok, hajrá, Szombathely” – zárta szavait a polgármester.
 

– Rengeteg vízilabdatornát rendeztünk a megyeszékhelyen, az elsőt 2008-ban, ami után a Kemény Dénes vezette válogatott megnyerte a pekingi olimpiát –  tudtuk meg Kalmár Attilától.  – Ám emlékeim szerint még soha nem volt ilyen nagy költségvetésű, több mint 400 millió forintba kerülő sportesemény a megyeszékhelyen.  Ezúton is köszönjük az  önkormányzat támogatását, valamint a nagyközönség megértését, hogy a világbajnokság alatt nélkülözik a medencét.  

– Óriási koordinációs munka előzte meg a verseny szervezését, melyet már tavaly elkezdtünk – mondta Jerse András rendezvényigazgató. – Igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a Tófürdőn az úszóközönséget a legkisebb mértékben zavarjuk. A mérkőzéseket szinte kivétel nélkül a Tófürdő nagy medencéjében rendezzük, négy meccset viszünk az AVUS uszodájába. A Tófürdő medencéje mellé  három oldalon felhúztunk egy kétezer  fő befogadására alkalmas lelátót. Fontos tudni, hogy a strand közönsége ingyen tekintheti meg a mérkőzéseket, a többiek délután három óráig szintén ingyen, utána jelképes összegért mehetnek be a Kondics utcai parkoló felől a mérkőzésekre. A csapatok az AVUS-uszodája mellett a Fedett Uszodában és Bükfürdőn edzenek. Az együttesek közül 13-at Szombathelyen, hetet Bükön szállásoltunk el. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy a nemzetközi úszószövetségtől, a FINA-tól hatvanan érkeznek, s természetesen Szombathelyre látogatnak a Magyar Vízilabda Szövetség vezető is. 
A sajtótájékoztató végén a média munkatársai megtekinthették a verseny helyszínét, amely körül már állnak a meglepően magas és impozáns lelátók.
Az ifjúsági világbajnokság csoportbeosztása. A csoport: Egyiptom, Ausztrália, Dél-afrikai Köztársaság, Brazília, Montenegró. B csoport: Görögország, Magyarország, Argentína, Oroszország, Kína. C csoport: Üzbegisztán, Új-Zéland, Olaszország, Egyesült Államok, Horvátország. D csoport: Szerbia, Kolumbia, Spanyolország, Kanada, Szaúd-Arábia. 
A csoportmérkőzések szombattól szerdáig  9.30-kor kezdődnek és  21 óráig tartanak. A kvalifkációs kör jövő csütörtökön indul, pénteken a negyeddöntőket, szombaton a középdöntőket, vasárnap pedig a helyosztókat rendezik. 
A magyarok csoportmeccsei. Szombat, 18.10: Magyarország–Kína. Vasárnap, 19.30: Görögország–Magyarország. Kedd, 19.30: Magyarország–Argentína. Szerda, 19.30: Magyarország–Oroszország. 

Vissza a Hírek oldalra