Történet

Történet

Az AVUS azzal a céllal jött létre, hogy a szombathelyi ifjúságnak egy újabb területet biztosítson az egészséges testi és szellemi fejlődése érdekében.

A Vízilabda klub teljes egészében civil szerveződés.

Az egyesület tisztségviselői feladatukat mindenféle anyagi és egyéb ellenszolgáltatás nélkül, kizárólag társadalmi munkában végzik, és ezt az egyesületünk alapszabályában is rögzítettük.

Egyesületünk társadalmi hasznosságát mutatja, hogy a gyakorlatilag nem létező tömegsport szerepét felvállalva igyekszünk alternatívát nyújtani a versenysport mellett, gyermekeink hasznos időtöltéséhez. Tagjaink nem kiválasztott tehetségek, mindenkit szívesen látunk, aki szeretne a vízilabdával foglalkozni. Fő célunk a bajnokságokon való sikeres szereplés mellett, a mai fiatalság egészséges fejlődésének elősegítése a napi sportolással.

Egyesületünk jelenleg „csak” utánpótlás neveléssel foglalkozik az óvodás kortól kezdődően egészen a felnőtté válásig.

Természetesen, a későbbiekben szeretnénk eljutni a felnőtt első osztályig, de ezt a célt elsősorban a saját nevelésű játékosokkal szeretnénk elérni.

 Nagy sikerként könyvelhetjük el, hogy hosszas egyeztetést követően 2004 év októberében beindult városunkban, a-az országban elsőként- a vízilabda utánpótlás nevelés iskolai keretek között. A szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában felmenő rendszerben kezdte el egyesületünk a vízilabdás képzést. Az idei 2016/2017-es tanévtől már a 13. évfolyam kezdte meg tanulmányait. Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2013-2014-es tanévtől, szintén felmenő rendszerben, immár a Brenner János általános Iskolában is  elkezdődött a vízilabdás oktatás.Több szombathelyi intézménnyel is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a sportág iskolai szintű bevezetéséről.

Az iskolaidőben a tanrendbe beépítve tartjuk az edzéseket a gyerekeknek. Az iskolából az uszodába és uszodából az iskolába való visszajutást, napközben egyesületünk költségén, szervezett keretek között, felnőtt kísérővel, TAO támogatásból vásárolt saját autóbusszal oldjuk meg.

A fenti tematika országszerte úttörő jelentőségű. Elképzeléseink összhangban vannak az Európai Unió által meghirdetett „2004. a sport általi nevelés éve” irányelvvel, munkánkat a Nemzeti Utánpótlás- Nevelés Intézet is támogatja, a Magyar Vízilabda Szövetség pedig követendő példaként állítja az egyesületek elé.

A 2012-2013-as tanévtől kezdve, szintén felmenő rendszerben, egy jó nevű gimnáziumban, a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban, (legutóbbi felmérések szerint az ország legjobb 100 középiskolája között szerepel) folytathatják, középiskolai tanulmányaikat sportolóink, amennyiben sikeres felvételi vizsgát tesznek. Természetesen a jövőben szeretnénk, ha a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium falai között is, egyre több vízilabdás tanulót üdvözölhetnénk. A Nyugatmagyarországi Egyetem Sporttudományi karával is szorosabb együttműködésen gondolkodunk. Az intézmény vezetőivel  kölcsönös  előnyökre épülő megállapodás körvonalazódik, mely a jövőt illetően meghatározó lehet egyesületünk életében.

Egyesületünkben az utánpótláskorú gyerekek száma közel 200 fő, ebből igazolt sportoló 162 fő. Az utánpótlás erősítés céljából rendeztük meg 2016-ben már 13. alkalommal a Sulipoló helyi fordulóját, népszerűségét mutatja, hogy országos szinten is az egyik legnagyobb létszámú részvétellel zajlott, mely a Diákolimpiai mozgalom részeként a Diáksport Szövetség tevékenységébe épül be, és amelyet az országos verseny szerves részeként bonyolítottunk le. Minden évben több gyermek is kedvet kap a sportoláshoz ezeken a rendezvényeken, pár hét elteltével már tagjaink között köszönthetjük őket.

Az eddigi elvégzett munkánkat igazolja, hogy 2008-ban az országos Sulipoló döntők történetében dunántúli iskolaként először a Gothard Jenő Általános Iskola csapata nyerte el a korosztályos diákolimpiai bajnoki címet.

A 2012. évben szintén történelmet írtunk a Sulipoló országos döntőin, hiszen fiuk között mindhárom korosztályban diákolimpiai bajnokok lettünk.

Nemzetköziporondon is jelentős sikereket érünk el. Olaszországban minden évben részt veszünk a HABAWABA nemzetközi gyermek utánpótlás tornán.

2013. szeptemberétől minden évben részt veszünk Andorrában a BWMF által szervezett 16 csapatos nemzetközö utánpótlás tornán.

Csapatainkkal  részt veszünk a Dunántúli bajnokságban, a Budapest bajnokságban.

Az Országos Utánpótlás bajnokságokban gyerek, serdülő és ifi korosztályban fesőházban, azaz a világ egyik legjobb bajnokságában, a legjobb 12 csapat között szerepelnek fiatal sportolóink.

A vízilabdasport népszerűsítését több rendezvényünk is szolgálta.

2012 augusztusában megrendeztük az első SAVARIA Junior nemzetközi tornát, négy csapat, Horvátország, Spanyolország, USA és Magyarország korosztályos válogatottjainak részvételével.2013-ban immár a második Savaria tornát is sikeresen megrendeztük, amely egyúttal a 2013 évi junior világbajnokság főpróbája is volt egyben.

A 2013.évi Junior Világbajnokság -2013. augusztus 12-18.- házigazdája is egyesületünk és Szombathely városa volt.   

A rendezvényünk, mind a közönség (több ezer ember mérkőzésenként), mind a résztvevő csapatok szerint is nagy sikerű volt. Mind a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ,) mind pedig a nemzetközi –LEN- vezetőség szerint is sikeres, a sportághoz méltó, európai színvonalú rendezvény volt.

 

Sportbaráti üdvözlettel:

                                                                                                 Juhász Tibor sk

                                                                                                      Elnök

 

Szombathely,2016.szeptember 20.