Főoldal

Szenzációs szezon után az OB I-es csapat

Első első osztályú idényét a 13. helyen zárta az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) OB I-es vízilabdacsapata. Matajsz Márkkal értékeltük a 2017/18-as bajnokságot.

Szenzációs szezon után az OB I-es csapat

Két év alatt két osztályt léptek az aligátorok: az OB II. után az OB I-t is megnyerték, így fennállásuk során először, tavaly nyáron a világ legerősebb bajnokságának tartott OB I-be jutottak. Az öt új vízilabdázóval (Basara, Baj, Ukumanov, Polovic, Garancsy) megerősített AVUS elsődleges célja a biztos bentmaradás volt: a vasiak ezt végül meglepően biztosan teljesítették. Megelőzték a 16., kiesett Szegedet, a 15. helyezett osztályozóra kényszerült Újpestet valamint a 14. Tatabányát is.

- Meglehetősen mélyről indultunk, a tavaly augusztusi szombathelyi felkészülési tornán mind az öt meccsünket elveszítettük – mondta Matajsz Márk, az AVUS edzője. – S nem is folytattuk jól, a bajnokságban az alapszakasz első négy mérkőzésén kikaptunk, aztán Szombathelyen 10-8-ra megvertük a Kaposvárt. Ez a meccs volt a fordulópont. A győzelem visszaigazolása volt annak, hogy jó úton járunk, a játékosok elhitték: van értelmük a kemény edzéseknek és persze az önbizalmuknak is jót tett a diadal. Az alapszakasz többi meccsén sem vallottunk szégyent, gyakran csak az utolsó pillanatokban, rutintalanságunkból adódóan veszítettünk. Meccsről-meccsre, folyamatosan fejlődtünk, miközben tudtuk: nekünk elsősorban a kiesés elleni harcban két riválisunkat, a Szegedet és az Újpestet kell legyőznünk. Egyre inkább összeállt a csapat, felvettük az OB I ritmusát, kialakult a játékkapcsolatok a vízben és a begyakorolt taktika is visszaköszönt. Az edzéseken a korábbinál is nagyobb koncentrációt követeltem a játékosoktól. Mindig is hangoztattam: egyedül a munkában hiszek. Tudtam, a sok melónak előbb-utóbb gyümölcsöznie kell. Sokat segítettek a budapesti és zágrábi edzőmeccsek is – hálásak vagyunk a vezetőknek, hogy ezekre elutazhattunk.  Az alapszakaszt az A csoport utolsó előtti, hetedikén helyén zártuk, úgy, hogy oda-vissza megvertük az előbb említett rivális Újpestet. A folytatásban a középszakaszban, az alsóházi play-offban is szoros találkozókat vívtunk, sőt, nyertünk Szegeden, idegenben és idehaza legyőztük a Tatabányát, és itthon megvertük a Szentest is. Így csak hajszál híján maradtunk le a 9-12. helyért való rájátszásról, de utólag azt mondom: ez talán korai is lett volna a csapat számára. A 13-16. helyért folytattuk, s mivel 6-0-s előnnyel szálltunk vízbe a Szeged ellen, csak egy győzelem kellett: ezt az első meccsen, Szombathelyen meg is szereztük. Innentől kezdve biztossá vált, hogy nem eshetünk ki, így a Tatabánya elleni párharc a 13-14. pozícióért amolyan jutalomjáték volt. Örülök, hogy két meccsen megszereztük a 13. helyet. Összesen 24 pontot szereztünk a bajnokságban, ami egy „első bálozótól” óriási eredmény. Sokan gratuláltak a szakmán belül, még Marcz Tamás szövetségi kapitány is elismerően beszélt a teljesítményünkről. Jómagam maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel, a keret 70 százalékának semmilyen OB I-es múltja sem volt a bajnokság előtt. Egyénileg senkit sem szeretnék kiemelni, valamennyi játékosnak akadtak jobb meccsei és hullámvölgyei – de mindannyian beletették a maguk részét a közösbe. A saját nevelésű, fiatal játékosok megértették, és elfogadták, hogy – ellentétben az OB I/B-vel – az első osztályban legtöbbször epizódszerep jutott számukra. Ettől persze ugyanolyan értékes tagjai a keretnek, mint bárki más. Nagy segítségünkre voltak drukkereink, szurkolásukkal sokat tettek a csapatért. Remélem, ősztől még többen kijönnek nekünk drukkolni.

- Ami a jövőt illeti, Vladimir Cvetic már szezon közben távozott, és Rustan Ukumanovval sem hosszabbítunk szerződést – folytatta Matajsz. – Kutasi Rómeó pedig abbahagyta a vízilabdát, kizárólag edzőként dolgozik tovább klubunknál. Két új játékossal megállapodtunk, de neveket egyelőre nem szeretnék mondani. Mivel nem hiszek a nagy játékosmozgásban, gyakorlatilag ki is alakult a keretünk. A bajnokság befejezését követően május végéig – focival spékelt – levezető edzéseket tartottam, aztán a fiúk szabadságra mentek. A felkészülést július 16-án kezdjük. A tervekről még korai beszélni, már csak azért is, mert nem tudjuk, a többi csapatnak hogy sikerül erősítenie. Mindenesetre a 13. helyet jövőre is elfogadnám.

 

Vissza a Hírek oldalra