Főoldal

Kapitányi látogatás

Az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) vendége volt kedd délután a válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás.

Kapitányi látogatás

Az AVUS elnökének, Juhász Tibornak és szakmai igazgatója, dr. Vincze Balázsnak meghívására a kedd
délutánt és estét az AVUS uszodájában töltötte az Európa Kupa-győztes magyar vízilabda-válogatott
szövetségi kapitánya, Märcz Tamás. A szakember délután az utánpótláscsapatok edzését tekintette
meg, majd este a Matajsz Márk vezette OB I-es gárda tréningjét is megnézte.

– Az utóbbi másfél évben sok OB I-es klubnál jártam, a szombathelyi látogatás annyiban különbözött, hogy Vincze Balázs kérésére nem csak az első csapat, hanem valamennyi korosztály edzését végignéztem – mondta Märcz Tamás. – Nagyon tetszett az edzők munkája, a gyerekek technikai képzettsége, a fiatalok tudása. Ami Matajsz Márk csapatát illeti, egészen kimagasló, modern, dinamikus edzést láttam, olyat, amelyet jómagam is kedvelek. Nem ismeretlen közegbe érkeztem Szombathelyre, hiszen például Vincze Balázssal és Kiss Csabával anno a válogatottban, Matajsz Márkkal és Kiss Csabával Egerben pólóztam együtt, míg Baj Marcell a BVSC-ben volt a játékosojm, nálam mutatkozott be. Arról pedig már a Málta elleni válogatott meccsen meggyőződhettem, hogy milyen szép az AVUS uszodája, talán egy tornateremre lenne még szükség, ahol a szárazföldi edzéseket lehetne tartani. Vincze Balázs szerint erre már van ötletük. Jó látni a klub koncepcióját, melyben rendszerben vízilabdáznak a csapatok és elsősorban a helyi fiatalokra építenek – Vincze remekül fogja össze a szakmai munkát. Az ifjúsági együttesük például kiválóan szerepel, a középmezőnyben áll a kiemelt bajnokságban, több, nagynevű klub utánpótlásgárdáját maga mögé utasítva. Most is sok tehetséges fiatalt láttam, például a tavaly nyáron a szombathelyi ifjúsági világbajnokságon bronzérmes magyar együttes tagját, Ekler Bendegúzt, aki remek adottságokkal rendelkezik, de tudni kell hogy ez nem elég, rengeteg olyan példát láttam, amikor egy tehetséges gyerek nem azt a pályát futotta be, amelyre tehetsége predesztinálta, mert nem volt elég szorgalmas. Öccsét, Zsombort is jól ismerem, röviden beszélgettem is vele az edzésük előtt. Ő is sokra viheti még bátyjához hasonlóan. Ami az OB I-es csapatot illeti, évről-évre szépen egyre jobb eredményt ér el egy borzasztóan erős nemzeti bajnokságban, de természetesen az innen történő tovább lépésnek anyagi vonzata is van. Fontosnak tartom, hogy egy-egy régióban legyen első osztályú csapat, amely vonzáskörzetében perspektívát nyújt a fiatal pólósok számára.

-Ami a válogatottat illeti, a belgrádi Világliga fináléjának a legnagyobb értéke az olimpiai kvalfikáció lesz, a győztes juthat ki az olimpiára – folytatta az áprilisban csapatával Európa Kupa-győztes, egyébként roppant szimpatikus és közvetlen szövetségi kapitány. – Papíron a házigazda szerbek a legnagyobb esélyesek, de vertük meg már saját otthonukban a horvátokat is – miért nem sikerülhetne ugyanez a szerbek ellen? Megijedni nem kell. Az elmúlt időszak eredményeinek köszönhetően emelkedett a válogatott preztízse, nőtt a játékosok önbizalma. Persze a Világliga után megyünk a világbajnokságra, ami még fontosabb lehet – de ez már szakmai dolog, hogy az erőnket hogyan összepontosítsuk.

 

További képek

Vissza a Hírek oldalra