Főoldal

Vezér a vízben

Dr. Vincze Balázs szakmai igazgató hívó szavára szerződött nyáron az OB I-es újonc Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesülethez Ivan Basara. A Bajnokok Ligája-döntőt is megjárt pólós máris otthonra lelt.

Vezér a vízben

A belgrádi születésű, immáron szerb-magyar kettős állampolgár Basara Ivan tavaly nyáron, Pécsről igazolt az OB I-es újonc AVUS-hoz. A 29 esztendős, 188 centiméterre nyúlt, kapás hátsó poszton szereplő pólós hazájában korábban a VK Beograd, a VK Vojvodina, a Partizan Beograd és a Radnicki Kragujevac együttesét erősítette, majd 2015 nyarán Magyarországra, a Pécsi VSK-hoz szerződött. A Mecsekalján rögtön az első szezonjában 53 gólt szerzett. Basara azzal büszkélkedhet, hogy 2014-ben a Kragujevaccal Bajnokok Ligája-döntőt vívott a spanyol CNA Barcelonata ellen – katalánok 7-6-ra nyertek. Immáron pedig a Matajsz Márk vezette AVUS húzóembere, ősszel hét bajnokin 13 gólt szerzett.

- Még a budapesti vizes világbajnokságot megelőzően dr. Vincze Balázs, az AVUS szakmai igazgatója hívott Szombathelyre – mondta Basara Ivan, aki barátnőjével él a vasi megyeszékhelyen. (A beszélgetés tolmácsolásában Stojadinov Nikola volt segítségünkre.) – Amikor egyik nyáron Máltán pólóztam, Balázs az edzőm volt, innen az ismeretség. Elgondolkodtam az ajánlaton, majd több tárgyalás után aláírtam az aligátorokhoz: sokat nyomott a latba Vincze Balázs személye. Ő megnyugtatott, jó klubba, jó körülmények közé kerülök. Noha korábban Bajnokom Ligája-döntőben is szerepeltem, egyáltalán nem érzem visszalépésnek, hogy itt mások a célok. Profi játékos vagyok, egyik klubomban sem volt gond a motivációval, ugyanolyan elszánt vagyok Szombathelyen is, mint korábban másutt. Pécsett is sokat vártak tőlem, itt az AVUS-nál is amolyan vezérszerep hárul rám. Annyival könnyebb helyzetben vagyok, hogy mostanra már megismertem a magyar élvonalat, a játékosokat, a csapatokat, magát az országot. Ezáltal sokkal többet is tudok segíteni a csapatnak, mint előző klubomnak. Hamar befogadtak a srácok, jól érzem magam a városban is. Belgrádban nőttem fel, ahhoz – de még Pécshez képest is – kisváros Szombathely, de én nagyon szeretem. Nincsenek nagy távolságok sem, otthonról öt perc alatt az uszodánál vagyok. Összetartó csapat vagyunk, gyakran megyünk el együtt kávézni, vacsorázni, emellett sokat pihenek, és odahaza filmeket nézek. Érdekel más sportág is, edzőnk és több csapattársam is kilátogatott a Haladás-FTC stadionnyitó mérkőzésre, én is terveztem, de végül más dolgom akadt. Magyarul sajnos alig beszélek, az edzéseken ezért angolul kapom az instrukciókat. Bevallom, régóta tervezem, hogy elmegyek nyelvtanfolyamra, de eddig mindig közbejött valami… A társaimnak viszont már több szerb szót tanítottam meg, mint amennyit én tudok magyarul.

- Ami az őszi szezont illeti, két győzelmünk van, ami újoncként a világ legerősebb bajnokságában nem kis dolog - folytatta Ivan. - Amiatt van hiányérzetem, hogy egy-két meccset még elcsíphettünk volna. Igyekeztem hozzátenni a magam részét, bár nem volt egyszerű dolgom, hiszen még tavaly februárban Pécsett vállsérülés miatt több hónapot kénytelen voltam kihagyni. Időre volt szükségem, mire formába lendültem. Legjobban az UVSE elleni idegenbeli meccsen ment a játék, ahol 11-9-re nyertünk. De a fővárosban nem csak én, az egész gárda kiemelkedőt nyújtott, ezalatt nem azt értem, hogy brillíroztunk, hanem nagyon jól álltunk a meccshez, óriásit küzdöttünk, nem ismertünk elveszett labdát, igazi, nagybetűs csapat voltunk. A célunk nem lehet más, mint a bentmaradás, bár a magam részéről szeretném ezt úgy teljesíteni, hogy messze kerüljünk el a kiesőzónától, jó lenne a középmezőnyben végezni. Lehet, hogy ez kicsit túlzott elvárás, de látom, hogy folyamatosan fejlődik a csapat, szóval nem elérhetetlen álom. Matajsz Márk kemény, jó edzéseket tart és erős gárdánk van, nincs mitől félnünk. S ahogy korábban is említettem, a körülményekre sem panaszkodhatunk, kevés csapatnál foglalkoztatnak például külön erőnléti edzőt is. Aztán itt van a gyönyörű, új uszodánk is, ami szerintem ha jönnek a győzelmek és vele együtt a szurkolók, még kicsi is lehet.

- Ami a jövőmet illeti, nyárig szól a szerződésem, de nem csak én, egyik játékostársam sem foglalkozik, hol folytatja. majd. Mindenesetre én jól érzem magam az AVUS-nál, egyáltalán nem lenne ellenemre, ha ősztől is itt vízilabdáznék -zárta szavait Basara.

Vissza a Hírek oldalra