Főoldal

Sikeres visszatérés

Utoljára a 2008-as pekingi olimpia előtt szállt vízbe a vasi megyeszékhelyen a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely hétfő este az AVUS uszodájában 24-8-ra legyőzte Máltát.

Sikeres visszatérés

Tíz év után látogatott el újra a vasi megyeszékhelyre a magyar férfi vízilabda-válogatott. Az együttes legutóbb  2008-ban, a pekingi olimpia előtt szerepelt Szombathelyen, akkor felkészülési találkozón. Tétmeccset még sohasem vívott megyénkben, egészen hétfő estig, a Málta elleni Világliga/Európa Kupa selejtezőig. Nem véletlen, hogy a jegyeket 20 perc alatt elkapkodták, de sokkal több belépőt is elfogyott volna.

– Örültem, hogy egy új uszodában és Szombathelyen rendezték a mérkőzést - mondta Märcz Tamás, a válogatott szövetségi kapitánya.  –  Annak ellenére, hogy nem egy óriási befogadóképességű uszodában játszottunk, nagyon jó volt a hangulat a mérkőzésen. Nem csak mi, hanem a máltaiak és a nemzetközi szövetség képviselői is abszolút elégedettek voltak a rendezéssel. Úgyhogy pozitív élményekkel távoztunk Szombathelyről, amiben nagy szerepe volt a hétfő délelőtti, Gothárd iskolás látogatásnak is. Nem csak a diákok, hanem a mi számunkra is emlékezetes marad a találkozás, nagyon élvezetes műsorszámot állítottak össze a fiatalok.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA) hétfőn elfogadta a vízilabdára vonatkozó szabálymódosító-csomagot, amelynek célja leginkább a játék felgyorsítása. Például egy meccsen csak kétszer lehet időt kérni, a támadóiő újraindulásánál 30 helyett 20 másodpercig támadhatnak a csapatok.

– Összességében tetszenek a módosítások, ugyanakkor nem gondolom, hogy ezektől lényegesen megváltozik a játék – mondta a szövetségi kapitány. – Az biztos, hogy egy-egy köztes, lassú szituációt ki tudnak váltani az új szabályok. Egy picit felgyorsul talán a játék, jobban segítheti a gólszerzést, de a nézettségére, a vízilabda szerethetőségére nem lesz különösebb hatással. 

– Mivel új uszodánkban még nem játszottak válogatott mérkőzést, ez volt az egyik oka, hogy nálunk rendezték a Magyarország–Málta összecsapást  – mondta dr. Vincze Balázs, az AVUS szakmai igazgatója.  – Az nem lepett meg, hogy gyorsan elfogytak a jegyek, a vízilabda népszerűsége az utóbbi tíz évben töretlen Szombathelyen, ezt bizonyítja, hogy a különböző nemzetközi tornákon, korosztályos világbajnokságokon szinte mindig telt ház előtt játszottak a csapatok. Bízunk bent, idővel elérjük, hogy az OB I-es aligátorok meccsei is telt ház előtt zajlanak. Ami a mérkőzést illeti, nagyon jól kezdett a válogatott, dinamikusan pólózott. Összességében nagyon sima volt a találkozó, de hozzá kell tenni, a mátltaiaknál is akadtak hiányzók, például a 2016-os belgrádi Európa-bajnokság gólkirálya, Steve Camilleri, az ellenünk öt gólt szerzett játékos testvére. Volt alkalmam beszélgetni a szövetségi kapitányunkkal, aki a tervek szerint tavasszal is ellátogat hozzánk, azért, hogy még jobban megismerje klubunkat. Nem csak a felnőttcsapatunkra, hanem az utánpótlásunkra is kíváncsi.

 

Vissza a Hírek oldalra