Főoldal

Kína ellen kezdenek a magyarok

Szombaton kezdődik a IV. ifjúsági vízilabda-világbajnokság a Tófürdőn. Ekler Bendegúz személyében vasi pólós is vízbe száll.

Kína ellen kezdenek a magyarok

A korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem 16, hanem négy csoportban húsz nemzet közel háromszáz sportolója képviselteti magát az augusztus 11–19. között rendezendő szombathelyi világversenyen: az európai (8 csapat), az afrikai (2), az ázsiai (3), az amerikai (5) és az óceániai (2) kontinens legjobbjai. A legutóbbi, 2016-os, montenegrói ifjúsági világbajnokságot Horvátország nyerte a házigazda Montenegró, valamint a bronzérmes Magyarország előtt. A Horváth János szövetségi kapitány vezette magyar válogatott egy hete a szerbiai Mediterrán Kupán harmadik helyen végzett – jól sikerült tehát a felkészülés a világbajnokságra.
A magyarok a B jelű csoportba, Görögország, Argentína, Oroszország és Kína társaságába kerültek – először szombaton, Kína ellen szállnak vízbe.

A világbajnokságot a nemzetközi úszószövetség, a FINA szabályai szerint bonyolítják. Annyi engedményt mindig kapnak a rendező országok, hogy saját válogatottjuk meccsét estére tehetik, így a magyar csapat – egy kivétellel – fél nyolckor vívja csoporttalálkozóit. Ami a lebonyolítást illeti, a csoportok 1–3. helyezettjei kvalifikálják magukat a felsőházba, a 4.–5.-ek pedig az alsóházban folytatják szereplésüket. A felsőházba – ahol már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna – tehát 12 együttes jut. Ott először majd egy úgynevezett kvalifikációs kör következik, amelyben csak a csoportok második és harmadik helyein záró együttesek (négy mérkőzés) játszanak egymással. A négy továbbjutóhoz ezt követően csatlakoznak a csoportelsők és már kezdődhet is a negyeddöntő.
Nemcsak a magyar csapatért, hanem azon belül egy szombathelyi játékosért, az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) pólósáért, Ekler Bendegúzért is szoríthatnak a vasi szurkolók.

– A szerbiai torna csoportmeccsein átlagos teljesítményt nyújtottam, de az elődöntőben és a harmadik helyért vívott találkozón már kifejezetten jól ment a játék – mondta Ekler Bendegúz, az AVUS kapás szélső, hátsó poszton szereplő pólósa. – Nemcsak reméltem, hanem éreztem is, hogy benne leszek a világbajnokságon szereplő keretben. Hétfőre és keddre szabadnapot kaptunk, szerdán, csütörtökön viszont a Hajós Alfréd uszodában edzettünk. Pénteken a brazilokkal játszottunk kétnegyedes edzőmeccset. Ami a célokat illeti, egy magyar vízilabdacsapattól világversenyen csakis a dobogó lehet elvárás. Természetesen jó lenne aranyérmet szerezni. Tudjuk azonban, hogy nyolc-tíz hasonló erősségű csapat közül bárki lehet a befutó. Az, hogy Szombathelyen rendezik a világbajnokságot, számomra nyilván pluszmotivációt jelent. Nem vagyok ideges, sokkal inkább izgatott, nagyon várom már az első meccset. Azt, hogy mennyi játéklehetőséget kapok, most még nem tudom mondani – de bármennyit is, mindent beleadok.

Noha az U18-as korosztály világbajnoksága már szombaton délelőtt elkezdődik, az ünnepélyes megnyitót 17.35-kor rendezik, ezután, 18.10-kor kezdődik a Magyarország–Kína találkozó. 

Vissza a Hírek oldalra