Főoldal

Szépen csillogó ezüstérem Amerikából

A világ legnagyobb vízilabda eseményén, az Egyesült Államokban rendezett junior olimpián vett részt a szombathelyi OB I/B-s vízilabdacsapat kapusa, Kovács Barnabás és mezőnyjátékosa, Juhász Máté.

Szépen csillogó ezüstérem Amerikából

Csakúgy mint tavaly nyáron, idén is másfél hónapot az Egyesült Államokban töltött Juhász Máté a szombathelyi Aligátorok Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) fiatal játékosa. A korosztályos válogatott ezúttal Kovács Barnabással, a AVUS kapusával, csapatával a California SC-vel a világ legnagyobb létszámú, legtöbb sportolót felvonultató vízilabda-eseményén, a Junior Olimpián az úgynevezett Arany-csoportban második helyen végzett. A viadalon az USA középiskolai csapatai indulhatnak.

- Egy éve dél, most Barnabással együtt Észak-Kaliforniában voltunk, Sacramentótól nem messze egy kisvárosban, Shingle Springsben – mondta a 18 esztendős Juhász Máté. – Egy nagyon kedves amerikai családnál laktunk, remek körülmények között. Egy átlagos napon a közös reggeli után általában a konditeremben folytattuk. Majd a városban néztünk körül, vásárolgattunk, vagy a környéken lévő nevezetességeket kerestük fel. Rengeteg gyönyörű tó található a arrafelé, jártunk a híres, 1879 méter magasan fekvő Tahoe-tónál, aztán ellátogattunk San Joséba is, Kalifornia harmadik legnagyobb városába is.

- Persze nem csak turistáskodni voltunk kint. - folytatta az AVUS fiatalja. - Este héttől-kilencig voltak az edzések kinti csapatunknál, a California SC-nél. Rajtunk kívül jónéhány magyar játékosa volt a gárdának. Amikor kiértünk, már javában tartott a szezon, így nem az edzéseken, hanem a meccseken volt a hangsúly. A Junior Olimpián bárki részt vehetett, aki nem múlt el 19 esztendős. A meccseket San Joséban rendezték, a mi csoportunkban 120 csapat indult, és attól függően, ki hányadik helyen végzett, jutott a platina, arany, ezüst vagy bronzcsoportba. Mi a második legerősebbe, a 25 csapatot felvonultató Arany-csoportba kerültünk. Itt végül a döntőben kikaptunk ellenfelünktől, így második helyen zártunk. Ez előrelépés, hiszen a California SC tavaly a bronzcsoportba került. Ami engem illet, jól ment a játék, habár kicsit mások a szabályok, és a fizikai kontaktusokat is másként ítélik meg, mint Európában. Itthon kapás szélső, kint rosszkéz hátsón játszottam, korábban szerepeltem már ezen a poszton, de nem ilyen sokat. Tehát egy félig-meddig új poszton is kipróbálhattam magam. Jól éreztem magam, az angolom is fejlődött, terveim szerint jövőre az Államokban folytatom tanulmányaimat.

További képek

Vissza a Hírek oldalra