Főoldal

Csiszolatlan gyémántok

Kutasi Rómeó szerint a bajnokságban akár a legjobb négy közé is bekerülhet az AVUS.

Csiszolatlan gyémántok

A Budapesten született Kutasi Rómeó a Budapest Honvédban nevelkedett, majd háromszor is szerepelt az OB I/B-s Ceglédben, de megfordult a szintén OB I/B-s Tatabányában, Kaposvárott pedig az OB I-ben vízilabdázott. Tavaly nyáron szerződött az aligátorokhoz, mint akkor honlapunknak nyilatkozta: elsősorban azért, mert valódi perspektíva, konkrét elképzelés várta a vasi megyeszékhelyen. Nos, az első lépcsőfok megvolt, az AVUS Gortva Zoltán irányításával megnyerte az OB II-t, az osztályváltásban nagy része volt a jó teljesítménnyel előrukkoló Kutasinak is.

Az immáron Matajsz Márk irányításával készülő, a nyáron a négy új igazolással átalakult együttes az I. Aligátor Kupán mutatkozott be közönségének. Két meccset megnyert, egyen döntetlent játszott. Kutasi Rómeó amondó, a csapat jó irányba tart és ha nem tér le az útról, igazán szép jövő előtt áll.

- Az Aligátor Kupa nem is elsősorban az ellenfeleket, sokkal inkább saját magunkat mértük fel, kíváncsiak voltunk, hogy az egy-másfél hónap alatt, mióta együtt dolgozunk, hogy működünk csapatként – jelezte Kutasi Rómeó. – A három meccs afféle visszaigazolás volt, mennyire vagyunk képesek teljesíteni a mester elképzeléseit. Nos, látjuk, van hová fejlődnünk, a passzok még nem úgy mentek kézről-kézre, ahogy kellene. Akkor lehetünk elégedett, ha a begyakorolt dolgok már automatikusan működnek. De ilyen rövid idő alatt nem is meglepő, négy játékos érkezett, azaz a kezdőcsapat több mint fele kicserélődött. Ugyanakkor taktikailag rendben volt a gárda, a csapat szíve a helyén van, ha megtanuljuk kezelni a versenyhelyzetet, fegyelmezetten, a taktikát maximálisan betartva vízilabdázunk, nincs mitől tartanunk az OB I/B-ben sem. Ami a saját teljesítményemet illeti, sem többet, sem kevesebbet nem vártam magamtól, de nem is saját, sokkal inkább a csapat játékát, együttes mozgását figyeltem, azt, hogy mennyit fejlődtünk nyáron, mennyire vagyunk képesek fegyelmezetten játszani. Mint láttuk, OB I/B-s csapatok ellen más a szint, mint egy osztállyal lejjebb volt.  Például – mint a Nagykanizsa ellen – az utolsó negyedben még három-négy góllal vezetünk, aztán elég egy kis figyelmetlenség és a vége iksz. Az OB I/B-en ugyanis sok a rutinos, az elsőosztályt is megjárt játékos, míg egy szinttel lejjebb belefért a hiba, ellenük már nem. Az OB II-ben szinte különösebb taktika nélkül, csak a kiváló erőnlétünknek köszönhetően is simán nyertük a meccseket, a második ligában már sokkal többet számít a taktika. Matajsz Márknál rengeteget gyakorolunk, sok az elmozgás, a pozíciós mozgáskombinációs feladat. Jónéhány edzővel dolgoztam már, de eddig szakmailag Márktól kaptam a legtöbbet. A vízilabdás társadalom egy nagy család, szinte mindenki tud mindent a másikról, róla már korábban is jókat hallottam. Noha a mostani csapatban a magam a mindössze 24 évével már rutinos játékosnak számítok, rengeteg új dolgot tanultam a mestertől. Tényleg nagyon profi trénerrel dolgozhatunk együtt, például rengeteg olyan apró hibát észrevesz , amit mi nem.  Nem csak a vízben, a parton is lehet rá számítani, nem véletlen, hogy nyáron miatta maradtam Szombathelyen. Mindenben támogatom a munkáját.

- Mire lehet képes a csapat?

-A vezetőség a biztos bentmaradást tűzte ki célul. Jópár évet játszottam már az OB I/B-ben, az OB I-ben is, tapasztalataim alapján azt mondom, kiesni biztos nem fogunk. Pozitívan látom a dolgokat, olyan a csapatunk, mint egy gyémánt, amit viszont még csiszolni kell. Ha pedig a továbbiakban is úgy dolgozunk, mint eddig, úgy fejlődik a csapat, ahogy eddig, határ a csillagos ég.

- Akár az OB I/B-s bajnoki cím?

- Az azért túl nagy ugrás lenne és lássuk be, az első évben nem is reális. Viszont a négy közé akár odakerülhetünk – ez a maximális elvárás, ha úgy tetszik, az álomcél a csapattól. Az első év arra is jó lesz, hogy be tudjuk lőni a mezőny erősségét. Habár az OB II-t nyert gárda is jó játékosokból állt, jól erősítettünk a nyáron. Különösen Horváth Alex az, aki a maga OB I-es rutinjával rengeteget tud segíteni a védekezésben, edzéseken is remekül iranyít, csakúgy, mint a meccseken. Jómagam már négy éve rosszkéz hátsó pozícióban játszom, ami gyakorlatilag  irányító posztnak felel meg. Ez ugye nem az a gólszóró hely, inkább igyekszem kiszolgálni a többieket. S amíg Alex védekezésben, én támadásban mondom a figurákat. Vladimir Cveticen látszik, hogy a tipikus szerb iskolát képviseli, vele is sokat nyertünk, csakúgy mint Takács Kristóffal. Ami a fiatalokat illeti, nagyon tehetségesek, emberileg is jókat mondhatok róluk, viszont mivel korábban nem volt igazán minőségi vízilabdázás Szombathelyen, még szokniuk kell, hogy példaképekké váltak, kezelniük kell ezt a helyzetet. Fontos, hogy higgadtak maradjanak, ne pörögjenek túl. Egyébként centerposzton például nagyon jól állunk, ott van ugye Doma Péter, Polcsik Máté és a nyáron érkezett Kurucz Barnabás is bevethető. Tehát van, lesz mód pihentetni, cserélgetni a játékosokat. A másodosztályban már kevés lesz, hogy van egy-két jól megúszó játékosunk, itt nem elég a lefordulásokra alapozni. Jóval többet számít a taktika, a pozíciók, a jó helyezkedés – ez lehet a siker egyik kulcsa. Ami a klubot illet, a vezetők is igyekeznek megteremteni a feltételeket, például a marketing jól működik, sokat szerepelünk a helyi médiában, így például a megyei napilapban is. Több helyen vízilabdáztam már és bizony ez nem volt jellemző máshol.

- Mennyiben jelent nehézséget, hogy az uszodafelújítás miatt egy ideig idegenben játszunk?

- Nem lesz egyszerű feladat az egyszer biztos. Újonc, feljutó csapat vagyunk s miután korábban már szerepeltem ilyenben, tapasztalatból mondom, nem nekünk fognak fújni a bírók. Pláne idegenben nem. Ugyanakkor ha novemberre befejezik a munkálatokat, saját, remek közönségünk előtt már sokkal több esélyünk lesz. Másrészt a szezon eleji idegenbeli mérkőzések után majd zsinórban játszhatjuk itthon a meccseket. A nyitófordulóbeli kaposvári meccsünk ugye elmaradt, de Márk arra is figyelt, hogy kitaláljon valami programot helyette, így csapatépítő tréningen veszünk részt. A gárda nem csak a vízben, a parton is egyben van, kiváló a hangulat. Persze jó lett volna már szombaton bajnokit játszani, de mivel alakul a csapatunk, végülis nem jött rosszul a plusz egy hetes csúszás. Így még ennyi időnk maradt gyakorolni, mert nagyon sokat kell még melóznuk, ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Ahogy említettem is, komoly céljaink vannak a bajnokságban.

Kutasi Rómeónak a mostani a második szombathelyi éve.

- Rengeteg jó emberrel ismerkedtem meg, sok barátot szereztem. A magánéletben még keresem az utamat, de amíg ilyen jó emberek vesznek körül, úgy érzem nem kell aggódnom. Hogy mi a hobbim? Talán az, hogy imádok kávézóba járni, alig van olyan nap, hogy ne mennék el a barátokkal egy jó hosszú feketére.

Vissza a Hírek oldalra