Főoldal

Az U20-as világelit a Tófürdőn

Péntektől vasárnapig négy csapat részvételével rendezik meg a II. OMV Kupa nemzetközi utánpótlás vízilabdatornát.

Az U20-as világelit a Tófürdőn

A világelitbe tartozó Horvátország, Szerbia, Ausztrália és a címvédő Magyarország részvételével második alkalommal rendezik meg a Tófürdőn az OMV Kupa nemzetközi U20-as vízilabdatornát. A Magyar Vízilabda Szövetség és a Pannonsport Kft. szervezésében immáron hatodik alkalommal (korábban Savaria Kupa néven futott a viadal) gyűlnek össze a csapatok a megyeszékhelyen. Az esemény sajtótájékoztatóján dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta, az OB I-be jutott AVUS-nak köszönhetően a vízilabda az egyik leggyorsabban fejlődő szakág a városban, így reményei szerint sokan lesznek kíváncsiak a viadalra. Szombathely - csakúgy, mint a korábbi években - igyekszik méltó házigazda lenni.

Dr. Horkai György szövetségi kapitány jelezte, Szombathelyen mindig barátságosan fogadják őt és a válogatottat, remek körülmények között készülhetnek, csodálatos, teltházas közönség előtt játszhatnak. A viadal népszerűségére jellemző, hogy sorban állnak a csapatok a részvételért, gyakorlatilag a világ élvonalába tartozó valamennyi U20-as csapat jelezte részvételi szándékát. A torna remekül szolgálja a felkészülést a szeptemberi, belgrádi világbajnokságra. A válogatott a közelmúltban az olasz, az orosz és a görög csapatot megelőzve megnyerte a budapesti, korosztályos BENU Kupát - az OMV Kupán is ez a cél. A kapitány külön gratulált az OB I-be jutott AVUS-nak és Juhász Tibor klubelnöknek is, mint mondta: komoly vízilabdaélet van a megyeszékhelyen.

A csapatkapitány Vogel Soma már harmadik alkalommal vesz részt a viadalon. A FTC kapusa is hangsúlyozta: szívesen jön, mert mindig nagy közönség e-lőtt szállnak vízbe a Tófürdőn. Vogel úgy fogalmazott: a torna szerves része a világbajnokságra való felkészülésnek, komoly csapatok ellen játszanak. S persze az eredmény is fontos, de ennél lényegesebb a jó játék. Kalmár Attila, a Pannonsport Kft. ügyvezetője szerint többek között azért is hasznos a torna, mert kicsit modellezhetik a fővárosban zajló vizes világbajnokság hangulatát, életérzését. Másrészt maradandó élmény lesz a közönség számára és hozzájárul a vízilabda népszerűsítéséhez.

Juhász Tibor, az AVUS elnöke úgy látja, az évről évre megrendezett tornáknak köszönhetően egyre több gyerek kezdett el vízilabdázni. Ennek is eredménye, hogy az aligátorok keretében 11 szombathelyi nevelésű fiatal szerepel. Az AVUS sporttörténelmet írt vízilabdában azzal, hogy két alatt előbb egy OB II-es, majd az OB I/B-s bajnokságot is megnyerte. Juhász saját gyerekének tekinti a tornát, lévén amikor az első torna előtt Horkai György felhívta, hogy rendezzenek utánpótlástornát, nagyjából három percig gondolkodott, mielőtt igent mondott. Az aligátorok vízilabdázói ezútal is kint lesznek a tornán, és az AVUS elnöke mindenkit arra buzdít: jöjjön ki és szurkoljon a magyaroknak.

Az eseményen részt vett Andrej Kovalenko, az ausztrál válogatott szövetségi kapitánya. A korábbi szovjet válogatott elárulta: a hosszú és fárasztó utazás ellenére egy percig sem gondolkodtak, hogy részt vegyenek-e a tornán, mert tavaly is remek szervezés mellett színvonalas meccseket vívtak, ezáltal sokat fejlődtek.

Az utóbbi három tornát megnyerő magyar csapatban nincs szombathelyi játékos.

Program:
Péntek, 17.00: Szerbia–Horvátország. 18.30: ünnepélyes megnyitó. 18.45: Magyarország– Ausztrália.
Szombat, 17.00: Horvátország–Ausztrália. 18.30: Magyarország–Szerbia.
Vasárnap, 9.30: Ausztrália–Szerbia. 11.00: Magyarország–Horvátország. 13.00: eredményhirdetés.

A mérkőzésekre ingyenes a belépés. A nézők a Kenderesi út felől juthatnak be a Tófürdőre.

Vissza a Hírek oldalra